Piilosokeria mahdoton välttää – ”Lappaat sitä itseesi hirvittävät määrät, vaikka luulet eläväsi terveellisesti”
”Sokeria on nykyään tarjolla joka paikassa. Jos siihen ei aktiivisesti kiinnitä huomiota, sitä tulee lappaneeksi itseensä valtavat määrät, vaikka eläisi mielestään terveellisesti.”
Arvaisitko syöväsi sokeroitua ruokaa, kun otat lautaselle rakasta, arkista makaronilaatikkoa?
Niinpä, piilosokeria on myös terveellisinä pidetyissä ruuissa. Esimerkiksi jugurtti ja makuviili kuulostavat kelpo välipaloilta, mutta todellisuudessa ne ovat sokeripommeja. Tavallisessa 200 gramman jugurttipurkissa on Kuluttajaliiton mukaan 9 sokeripalaa, samankokoisessa makuviilissä 10.

Tai arvaisitko syöväsi sokeroitua ruokaa, kun otat lautaselle rakasta, arkista makaronilaatikkoa – ja lurautat päälle ketsuppia? THL on laskenut, että 100 grammaa ketsuppia sisältää 7 ja puoli sokeripalaa.

Voi ei, hedelmissäkin on sokeria!

Piilosokerin petollisuudelle ei ole rajaa. Otetaan esimerkiksi vaikka hedelmät, jotka ovat terveellistä ja ehdottomasti suositeltavaa syötävää. Niiden kanssa ei vain passaa sortua ajatukseen, että mitä enemmän syön, sitä terveellisempää.

”Myös hedelmien makeus on peräisin sokerista. Suuri määrä sokeria tarkoittaa suurta määrää energiaa, joka varastoituu kehoon rasvaksi”, Kaj Karlsson sanoo.