Psykologi puolustaa kiisteltyä vuoroviikkoasumista: ”Lapsen ja vanhemman suhde voi eron jälkeen jopa vahvistua”
Vuoroviikoin päävastuussa

Yksi iso vanhempien eroon liittyvä päätös on, missä ja kenen kanssa lapset eron jälkeen asuvat. Psykologi Leea Mattilan mielestä ei ole yhtä tapaa, joka olisi toista parempi. Mikä sopii yhdelle perheelle, voi olla toiselle huono.

”On arvostettuja oman alan kollegojani, jotka suhtautuvat lasten vuoroviikkoasumiseen aika kriittisesti. Minusta se syyllistää vanhempia turhaan. Siksi myös vuoroviikkoasumisen eduista on hyvä puhua”, Mattila sanoo.

”Vuoroviikkoasuminen voi vaikuttaa niin, että lapset saavat elämäänsä myös toisen vanhemman, joka ottaa aktiivisesti osaa ja vastuuta heidän arjestaan.”

Joskus on niin, että ennen eroa toinen vanhemmista on ollut selkeästi päävastuussa lasten arjen pyörittämisestä: jäänyt kotiin hoitamaan kuumepotilaat, ostanut uudet rukkaset ja paidat, muistanut harrastukset, kaverisynttärit ja iltasadut. Jos lapset eron jälkeen asuvat vuoroviikoin kummankin vanhemman luona, tilanne muuttuu.

”Vuoroviikkoasuminen voi vaikuttaa niin, että lapset saavat elämäänsä myös toisen vanhemman, joka ottaa aktiivisesti osaa ja vastuuta heidän arjestaan. Tämä on itse asiassa aika yleistä. Lapsen ja vanhemman suhde voi siis eron jälkeen jopa vahvistua.”

Myös Mattila on sitä mieltä, että pienille lapsille kahdessa kodissa asuminen voi olla liian raskasta ja hämmentävää. Jotta vuoroviikkoasuminen toimisi isommillakaan, vanhempien kotien pitää hänen mielestään olla niin lähekkäin, että sama päiväkoti, koulu ja kaveripiiri pysyvät koko ajan.