Miksi jalat turpoavat kesällä – ja kuinka välttää turvotus?
1. Huolehdi neste- ja suolatasapainosta.

Tuttu tarina: syömistä ja juomista ei saa unohtaa. Kuumalla ilmalla kroppa menettää suoloja ja nestettä hikoilun mukana, joten on tärkeää pitää huolta suolatasapainosta. Vaikka suola yleisesti lisääkin turvotusta, helteellä parin ylimääräisen suolakurkun napsiminen ei ole niin vaarallista, vaan jopa suotavaa.

Myös nestettä tulisi juoda säännöllisesti. Normaalisti aikuisen elimistö tarvitsee nestettä päivässä 2–3 litraa, josta osan saamme ruuasta. Vettä kannattaisi juoda litra tai puolitoista päivittäin. Kovalla helteellä hikoilun takia tarve on jopa kaksin- tai kolminkertainen. Pidä alkoholinkulutus kurissa, sillä alkoholi lisää turvotusta.

2. Pysy liikkeessä.

Tämäkin on tuttua: liikunta harvoin pahentaa mitään asiaa. Liikkuminen helpottaa oloasi, sillä silloin nesteetkin lähtevät liikkeelle kehossasi.

Jos teet pitkiä auto- tai lentomatkoja, jaloittele välillä tai pyörittele nilkkoja. Kun istuu pitkään polvet ja lonkat taivutettuina, reisien suuret verisuonet joutuvat puristuksiin, alaraajojen verenkierto hidastuu ja jalat turpoavat.

Hyvät lomakengät ovat kevyet ja tilavat.

Verenkiertoa voi vilkastuttaa jalkajumpalla: nouse vuorotellen päkiöille ja kantapäille pumppaavassa tahdissa 30 kertaa.

Helpotusta voi hakea myös vetäisemällä jalkoihin tukisukat, jotka lisäävät laskimoverenkiertoa ja nesteen poistumista.